Menarik

Monday, December 22, 2008

Cendawan sebesar CD?

Sekadar berkongsi gambar berikut.

Respond daripada pembeli cendawan, yang kecil lebih digemari kerana menurut mereka rasanya lebih sedap berbanding cendawan yang besar. Cendawan yang berdiameter 2.5cm adalaah paling ideal.

Selamat maju jaya kepada pengusaha cendawan walau di mana jua!

Sunday, November 23, 2008

Harga Jualan Cendawan

Kami telah menjual cendawan seberat 200 grams pada harga RM2.80 dan kesemua pembeli mengatakan bahawa ia terlalu murah. Lihat perbandingan harga cendawan di pasaraya tempatan sekitar Kota Kinabalu Sabah. Hasil tinjauan mendapati bahawa pada harga RM3.00 per 200 grams juga adalah masih murah.

Friday, November 21, 2008

Penuaian, Pembungkusan Cendawan

Musim hujan sudah bermula. Kata orang hujan membawa rezeki. walau bagaimanapun ada kawasan-kawasan tertentu yang dilanda banjir.

Saya tidak bercakap pasal banjir. Musim hujan memberi nafas baru kepada cendawan yang ditanam. Nampaknya rancak dan cepat untuk tumbuh ketika musim hujan.

Suhu adalah sekitar 25 darjan celcius berbanding biasa 28 darjah celcius diwaktu pagi.

Pembungkusan Cendawan yang telah dituai


Kepada mereka yang hendak membeli Cendawan Segar (direct from farm) boleh beli melalui kami di talian 0138717817 (shrley), 0135478487 (Bibi) atau boleh datang terus di Lido (Sabah). Harga adalah yang terbaik iaitu RM2.00 untuk 200 grams. Manakala pasaraya menjual antara RM3.00 hingga RM4.00 setiap 180 grams.

Boleh juga mensisi borang pesanan yang ada pada blog ini.

Selamat maju jaya

Friday, November 14, 2008

Simtom penyakit kulat

Kulat mula keluar dengan rancak namun ada beberapa tanda-tanda yang menarik perhatian saya. Perhatikan gambar berikut. Kepada sesiapa yang tahu, apakah sebenarnya penyebab kepada keadaan kulat sebegitu rupa.

Friday, November 7, 2008

'Mesin' Pembungkus Cendawan

Cendawan baru saja memasuki fasa penyiraman pertama setelah dibuka tutupnya. Setelah 3 hari nampaknya cendawan masih lagi malu-malu untuk keluar, ini mungkin kerana kawasan persekitaran yang agak panas. Walau bagaimanapun menurut tolok jangkasuhu yang dipasang menunjukkan suhu tidak lebih dari 30 darjan celcius dan hari kebiasaan adalah sekitar 27 darjah celcius.

Pertumbuhan adalah tidak sekata, ada yang mendahului dan ada yang lambat.

Dengan itu bermula lah kerja seterusnya iaitu pembungkusan. Saya telah melawat beberapa pasaraya dan mendapati mereka menjual antara RM2.50 hingga RM3.00 untuk 108grams.

Atas perbincangan team rimbunan hijau, kami bercadang menjual pada harga Rm3.00 RM2.50 dengan BERAT 200 Grams dan pastinya segar dari tapak penanaman.

Mesin Pembungkus Cendawan

Saya ada melawat tapak penanaman di sekitar kota kinabalu dan Penampang Sabah dan melihat sendiri cara pembungkusan cendawan yang matang.

Saya telah mendapat idea bagai mana untuk memudahkan kerja ini. Hasil skil pertukangan kayu yang ada maka terhasil lah pembungkus cendawan ini.





semoga bermanafaat

Saturday, October 25, 2008

Trip to Kuala Penyu

Salam kemajuan buat warga penanam cendawan,

Akhirnya impian dapat ditunaikan apabila pondok siap dibina. Kami bertolak ke Kuala Penyu Sabah untuk membeli bibit cendawan tiram.

Perjalanan kira-kira 2 jam 30 minit dari kota kinabalu. Maklumlah kami guna lori 10 tan. so drive slow-slow. Amat beruntung kerana ada kawan yang dapat pinjam lori tu.

Kilang Cendawan di Kuala Penyu Sabah-Futurehope



Para pekerja kilang sedang memuatkan bongkah cendawan.



Lori 10 Tan! Muatan kira-kira 4000 bongkah. Futurehope menyediakan perkhidmatan penghantaran dengan kadar bayaran tertentu namun pada kali ini kami menggunakan lori sendiri.


Kalau kamu menggunakan kereta MyVi, muatannya kira-kira 400 maksimum.



So kerja menurunkan bongkah dari lori siap kira-kira 1 jam. Minta tolong budak-budak untuk susun. Memandangkan lori ini begitu tinggi maka kami menggunakan kaedah 'sliding' (seperti turun dari kecemasan kapal terbang)


Setelah dimuatkan dalaam rumah cendawan



Setelah dimuatkan dalam rumah cendawan, perlu ada tempoh bertenang selama 2 minggu. Dalam tempoh ini bolehlah membuat kerja-kerja penyelengaraan bongkah seperti mengetatkan plastik dan membuang habuk pada muncung bongkah.

Sehingga bertemu lagi.

Wednesday, October 1, 2008

Do You Know Where Your Mushrooms Come From?

When it comes to figuring out where their fresh produce comes from, consumers often have little information to go on.

That lack of information has been brought into focus by the recent outbreak of salmonella poisoning from tomatoes. The Food and Drug Administration was able to clear tomatoes from many states — but you might have trouble figuring out where the tomatoes at your local supermarket were grown. That's because for now, there is no federal law requiring stores to tell you where fruits and vegetables come from.

Another example of the confusion over food origins is shiitake mushrooms. Chinese imports of the specialty mushrooms have doubled in the past few years — and now account for half of the shiitakes sold in the United States.

After two to three weeks on a cargo ship from China, many imported shiitakes wind up at the San Francisco Wholesale Produce Market. There, vendors sell a wide range of fresh fruits and vegetables to grocery stores and restaurants.

Bill McKinney, who works for Berti Produce, is in charge of mushrooms. He says local companies that sell both imports and locally grown mushrooms "don't mark the box 'local,' and they don't mark it 'from import.'"

With no labeling law in place, local distributors can take boxes labeled "Product of China" and re-box them under their own brand name. Origin is important to some consumers, particularly those interested in eating locally grown produce.

Loose produce in stores sometimes bears a label, but labeling is voluntary in all but two states. That will change in September, when the first federal "country of origin" labeling law for many fresh foods — including produce — goes into effect.

McKinney was presented with unlabeled shiitake mushrooms from five supermarkets in the San Francisco area. Of the five, he said, three were selling shiitakes from China.

"When you pick up a Chinese [shiitake] and you look at it, a Chinese one is dried out, and it always looks that way," McKinney noted.

As for a local mushroom, he said, "It's got a darker look and it's more wet, and it's — you know, meaty-looking."

But, McKinney said, those distinctions may be lost on the average consumer.

"I'm in a lot of supermarkets," he said. "I don't see where it says it's from China or it's from the USA. It's pretty much 'shiitake' and the price. It's always a high price. Whether it's China or local, you will pay the same price in the supermarket."

While consumers might pay the same price, some grocery stores might pay only a third as much for the Chinese mushrooms as for those locally grown.

At one of the stores that McKinney said was selling Chinese shiitakes, the produce aisle was stocked with all the usual lettuces, herbs, fruits and mushrooms in bulk.

Supermarket co-owner John Garcia was surprised when asked whether he sells Chinese shiitakes in his store, which is locally owned. He said he thought his supply was all domestically grown and that he wasn't sure there was a difference.

"There's definitely not anyone on our staff who knows that," Garcia said. "If they knew, I would know."

But Garcia was curious, so he went to his office to look more closely at records from his supplier.

"I have an invoice that says I got some shiitake jumbos that were imported, it doesn't say from where," Garcia said.

When asked whether that was a problem, he said, "Yeah, I would like to know where it's coming from, because I never knew this was an issue."

Even if supermarket owners know where their mushrooms come from, they can choose whether to post that information for customers. That goes for other types of produce, too.

One shopper recently looking for vegetables at a San Francisco market said that more labeling would be a good thing.

"If I saw it was from China, I probably wouldn't buy it," said Ed Rose. "But I just think we need to have the labeling to make the choice, and then we'll make our own decisions."

The confusion over food labeling dates to a 1930 Tariff Act that introduced labeling for imported goods. Shortly after its passage, restrictions on certain products, including fresh fruits and vegetables, were relaxed.

Barry Krissoff, an economist with the U.S. Department of Agriculture, says foreign produce wasn't on people's minds back then.

"In the 1930s, we were much more of a local trader, we bought our fruits and vegetables from local vendors or regional vendors," Krissoff said. "So as times changed, there was more of an interest for informing the consumer about those global products."

This fall, a new federal law will update the 1930 act. Everything from shiitake mushrooms to steak — and tomatoes — will be labeled according to the country they came from.

This means that after more than 70 years, American consumers will finally know exactly what they're paying for.

Zoe Corneli reports from member station KALW in San Francisco.

Thursday, September 18, 2008

Proses Membina Lantai Cendawan

Untuk membina lantai rumah cendawan ini ada pelbagai cara yang boleh dilaksanakan. Seperti dalam gambar berikut proses meratakan menggunakan bongkah simen, boleh juga menggunakan apa yang dipanggil hollow block. Oleh kerana kawasan saya dinaiki banjir maka saya perlu ada foundation yang agak tinggi.



Kerja-kerja merata sebelum lapisan terakhir iaitu simen. Selapas diratakan perlu juga di compact supaya simen tahan pecah. Memandangkan harga simen yang tinggi sekarang (RM18.50) memadailah lantai simen setebal 1 inci, tak perlu pasang dawai lantai.


Simen lapisan terakhir. Lantai simen bukanlah satu kemestian, namun adalah lebihbaik jika lantai bersimen untuk memudahkan kerja pembersihan rumah cendawan, mudah memusnahkan parasit disamping nampak cantik. Saya ada melawat bebrapa tapak di bahagian Kota Belud dan rumah cendawan mereka berlantaikan tanah dan beratapkan daun rumbia.

Atap rumbia juga menimbulkan masalah kerana apabila ia terlalu reput, daun atau serpihannya berjatuhan dan juga menjadi sarang serangga.



Untuk menjimatkan kos kenalah buat secara bersendirian atau meminta bantuan sanak saudara.

Saturday, September 13, 2008

Kursus Menternak lintah

Kepada pembaca semua.

Satu kursus penternakan lintah akan di kota kinabalu sabah seperti butiran berikut:

Tempat: Pusat Perdagangan Sabah, Teluk Likas, Kota kinabalu.
Tarikh: 21 September 2008
Masa 8-30-4.30 ptg.
Teori dan praktikal
Yuran Rm350 (makan minum,nota,sijil)
Kontrak farming.
Terbuka kepada Bumiputera.


Penganjur: Fasitar (M)Sdn Bhd Negeri Sembilan.

Tel: 019-3890873 En.Askari, 0198978365 Pn. Airin.

Iklan ini juga diiklankan di surat khabar utama sabah. Kepada para belia Sabah ini peluang untuk anda menjana pendapatan.

Tuesday, August 26, 2008

Bajet 2009 - Bajet Sektor pertanian

Bajet 2009 akan dibentangkan tidak lama lagi. Sebagai rakyat Malaysia yang menyahut cabaran kerajaan untuk mengerjakan pertanian, saya amat tertungu-tungu berita baik daripada bajet 2009 ini.

Diharapkan Bajet kali ini lebih prihatin kepada golongan Petani, Nelayan dan Penternak disamping mewujudkan dana khas untuk pemangkin kepada kemakmuran sektor ini.

Ini akan menarik lebih ramai rakyat Malaysia untuk menceburi bidang yang kurang mendapat sambutan ini. Diharap juga dapat menarik golongan muda dan para graduan menganggur untuk turut sama menceburi bidang ini.


Selamat Hari Merdeka ke 51.
"Pertanian adalah perniagaan".





Kod logo merdeka:

Thursday, August 21, 2008

Membeli Perkakas

Agak lembab untuk menyiapkan rumah cendawan ini. Disamping harga kayu yang mahal panas terik matahari juga menghalang untuk menyiapkan dengan cepat.

Memandangkan jadi boss sendiri dan kuli sendiri maka tak perlulah tergesa-gesa sangat.

Berikut aadalah progress pembikiban rumah cendawan.


Tangga adalah perkakasan penting bagi seseorang yang bergelar tukang kayu, benda ni penting untuk pemasangan peralatan bahagian atas.

Kepada teman-teman Cendawan dan rakan rimbunan hijau, silakkan berkongsi cerita kejayaan anda.

Wednesday, August 13, 2008

Olympic Beijing 2008

Untuk bulan ini, ada kurang post sebab dah demam olimpik beijing 2008. Harap-harap Malaysia dapat membawa sekurang-kurangnya 1 pingat. Emas lagi baik, dapat RM1 juta.

Pa-apa pun cendawan tetap dihati. :) :)

p/s: rumah cendawan work in progress

Wednesday, July 30, 2008

Mind Set Manusia boleh kah diubah?

Tidak dapat dinafikan dalam dunia ini ada dua jenis manusia. Iaitu malas dan rajin, bodoh dan pandai. Tetapi betulkah begitu?

Saya berpendapat bahawa keadaan tersebut boleh diperbetulkan, seperti kata orang tua-tua meluruskan besi yang bengkok.

Segalanya boleh diubah melalui pemikiran kita. Jika saya katakan malas maaka saya akan malas dan sebaliknya. Jika saya katakan bodoh maka bodoh lah jadinya (macam cerita magic pula). Tetapi percayaalah bahawa tiada manusia yang bodoh dan tiada pula yang malas.

Bak kata pepatah tepuk dada tanya selera.

Untuk menukar malas jadi rajin, bodoh jadi pandai maka kita perlukan 'third party' sebagai pemangkin. Thitd party yang dimaksudkan adalah medium yang boleh mengubah pemikiran dan kehidupan kita.

Kita sering melihat pakar motivasi memberi ceramahnya di kaca TV dan pakar kaunseling memberi nasihat kepada seseorang yang telah hilang semangat untuk hidup.

Jika anda adalah tergolong kepada orang yang bersikap negatif tetapi ingin kan impian kebahagiaan dan kekayaan maka anda perlu menghadiri satu seminar yang bertajuk Evolusi Minda yang dikendalikan oleh penceramah terkenal Arina Abas dengan kerjasama Team Flare Biz.

Tarikh dan masa seperti berikut,

Ahad, 10 Ogos 2008

Hotel Armada, Petaling Jaya

Masa: 8 a.m - 5 p.m


Adakah perkara berikut menjadi penghalang anda?

* Tidak percaya pada diri untuk capai hasrat setelah diejek rakan-rakan.

* Tidak mempunyai motivasi ataupun semangat untuk meneruskan usaha mencapai impian yang ditetapkan.

* Tidak mempunyai fokus untuk mencapai matlamat.

* Sering berasa rendah diri dan meragui kemampuan diri untuk mencapai apa jua impian.

Pastikan anda menghadiri seminar tersebut. Jangan jadikan diri anda sebagai penghalang kejayaan.

Seminar ini bukan kali pertam diadakan dan mendapat sambutan hangat. Sila buat tempahan disini Atau baca buku percuma mengenai tajuk ini disini

Tuesday, July 29, 2008

Beli Beruti

Memandangkan semua barang naik maka budget untuk membeli kelengkapan penanaman cendawan pun agak besar. So kenalah cari kedai yang murah sedikit.

Hari ini pergi membeli papan dan beruti, hanya sempat servey 2 kedai saja.





Kayu-kayu ini dikenali sebagai 'OT' atau non-commercial.

Wednesday, July 23, 2008

Cendawan Semakin Menarik

HAri demi hari saya semakin seronok tentang penanaman cendawan ni, banyak info baru yang memberansangkan saya temui. tidak kurang tips serta aktiviti yang dijalankan oleh peserta penanam cendawan. Yang paling banyak say ajumpa aadalah Cendawan dari jenis Tiram Kelabu.

Jenis cendawan ini cepat membuahkan hasil berbanding jenis cendawan yang lain seperti Shitake. Walau bagaimanapun jenis-jenis cendawan ini ada kelebihan masing-masing.

Kepada penanam cendawan tidak kira apa jenis marilah kita saling bertukar link bagi memudahkan pengunjung mencari maklumat disamping mempromosi website kita. Anda dapat lihat di sebelah kiri adalah senarai penanam cendawan seluruh malaysia yang sempat saya lawati dan telah pun meletakkan link mereka untuk kemudahan para pengunjung.

Sila masukan data seperti berikut di blog kamu.

Tag Anchor: Rimbunan Hijau
URL: http://rimbunan-hijau.blogspot.com

Hubungi saya untuk link balik blog kamu.
sekian.

Saturday, July 19, 2008

Blogger dalam Bahasa Malaysia

Berita baik kepada rakyat Malaysia, sebuah blog platform iaitu blogger.com kini dalam bahasa Malaysia. Blog ini sendiri menggunakan khidmat blogger.com.

Blogger.com dan blogspot adalah sama.
Boleh baca seterusnya di site mereka, jika mahu mengetahui.
Blogger Buzz: Updates and Fixes for July 18th

Don't forget to link love me then.

Good news- dapat tapak

Bagi yang berhijarah ke bandar, sukar juga untuk mencari tapak tanah samada dibeli atau disewa.

Untuk penanaman cendawan ini, susah juga untuk mencari tapak. Maka dengan itu saya mengambil keputusan untuk mencuba dahulu di kawasan rumah jika menjadi barulah berani untuk sewa tanah yang lebih luas dan dapat memasukan bibit cendawan yang lebih banyak.

Saya mengucap banyak terimakasih kepada tuan tanah kerana sudi membenarkan untuk penggunaan tapak yang kecil di belakang rumah. Daripada kawasan tu terbiar maka adalah lebih baik untuk buat pondok bagi penanaman cendawan.

Sudah ada green light, so tugas seterusnya beli perkakas!

Will update soon.

Monday, July 14, 2008

kambing jamnapari: Competition..... Lawak Kambing (Goat's joke)

Pertandingan Lawak Kambing
ni bro ada mengadakan pertandingan lawak kambing. rasanya belum tarikh tutup lagi. selanjutnya lawati blog beliau
kambing jamnapari: Competition..... Lawak Kambing (Goat's joke)

Friday, July 11, 2008

Bibit Cendawan

Bibit cendawan yang disimpan di dalam botol, sebelum dicampurkan dengan habuk kayu.
cendawan, kulat,mushroom,tiram,lingzi

cendawan, kulat,mushroom,tiram,lingzi

Thursday, July 3, 2008

RM200j lahirkan tenaga mahir sektor pertanian

KUALA LUMPUR, Khamis: Kabinet semalam meluluskan peruntukan RM200 juta untuk melaksanakan Program Latihan Kemahiran Pertanian Kebangsaan (NASTP) dalam usaha melahirkan lebih ramai tenaga kerja dalam sektor pertanian.

Menteri Pertanian, Datuk Effendi Norwawi, berkata program itu bertujuan memperluaskan lagi daya saing dan produktiviti tenaga kerja dalam perniagaan pertanian dan makanan.

Sehubungan itu, katanya, Kolej Latihan Kemahiran Pertanian bernilai RM130 juta akan dibina menerusi NASTP.

Beliau berkata, kolej yang akan dibina berhampiran Institut Penyelidikan Pertanian Malaysia (Mardi) di Bukit Tangga, Changloon, Kedah, menawarkan pengajian peringkat diploma dan diploma lanjutan serta dijangka memulakan operasi pada 2004.

Katanya, pengambilan pertama akan membabitkan 400 pelajar sepenuh masa dan 800 pelajar separuh masa manakala pengambilan penuh 4,800 pelajar akan dibuat pada pada 2006.

“Kolej ini akan menawarkan kursus dan pengajaran latihan amali pertanian dan latihan pembangunan usahawan termasuk latihan pengurusan dan perniagaan,” katanya pada sidang akhbar di sini, hari ini.

Effendi berkata, penubuhan kolej itu selaras hasrat untuk menjadikan negara ini pengeluar dan pengeksport barang makanan menjelang 2010.

“Negara memerlukan kira-kira 300,000 tenaga mahir sebelum 2010, termasuk 10,000 tenaga penyelia, 10,000 tenaga pengurusan dan eksekutif,” katanya.

Beliau berkata, penubuhan kolej itu tertakluk kepada Akta dan Kolej Universiti (AUKU) 1971 dan program pengajarannya menggunakan modul pembangunan pertanian Australia dan Belanda, dua negara yang maju dalam bidang pertanian.

Menurutnya, kolej itu memberi peluang pelajar menyertai pengajian dalam sektor pertanian selepas tingkatan tiga dan lima.

Selain itu, katanya, RM40 juta disediakan untuk menaik taraf 42 institut pertanian di seluruh negara, kurikulum pembangunan (RM20 juta) dan RM10 juta bagi pembangunan teknologi dan komunikasi maklumat di Pusat Latihan Pertanian Kebangsaan.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata sektor perladangan dan pertanian tidak terjejas berikutan kepulangan ramai pendatang tanpa izin menerusi program pengampunan yang berakhir semalam.

Beliau berkata, ini kerana Kabinet memutuskan sektor perladangan diberi kelonggaran menggunakan khidmat pekerja asing.

Berita Harian, 2 Ogos 2002

Tuesday, July 1, 2008

Pendapatan yang lumayan

Sejak dahulu lagi saya telah membaca kejayaan-demi kejayaan yang ditempah oleh para garaduan yang mengusahakan sektor pertanian,pernternakan dan perladangan. Ternyata bidang ini mampu memberi pulangan yang lumayan.

Beberapa siri kejayaan telah disiarkan melalui TV dan juga surat khabar. Jadi mengapa bidang ini dibuang oleh golongan muda? Bukan kah duit juga yang dicari. Bagi yang berkerja di ofis sudah tentunya menerima gaji bulanan yang setimpal dengan kelayakan. Katakan anda seorang pemegang ijazah maka gaji permulaan sekitar RM1200-RM1500 dan diploma RM900-RM1200.

Bidang pertanian jika diusahaakan secara komited dan berterusan mampu mengatasi pendapatan bekerja di ofis atau ringkasnya makan gaji.

Saya telah melawat peserta penanaman kulat atau cendawan beberapa minggu lepas dan melihat sendiri pemungutan, pembungkusan dan penjualan hasil. Cendawan yang masih segar dijual pada harga rm1.30 180 gram(purata berat).

Harga pasaran adalah RM7.50 sekilogram atau lebih tinggi (tidak mungkin turun). So disini membuktikan bahawa penenaman cendawan ini sangat lumayan.

Jika anda mengatakan 'saya takut matahari', 'saya takut hitam' dan seumpamanya, penanaman cendawan ini amatlah sesuai kepada anda kerana anda tidak lagi berjemur dibawah sinaran matahari.

Mari belajar mengira keuntungan:

Harga pasaran RM7.50 x 10 kg (1 hari) x 30 hari

=RM2250 sebulan :)

Saturday, June 28, 2008

Lawatan dan pemungutan hasil

Lawatan ke kebun para peserta. Penuaian pertama kira-kira seminggu setelah bibit dihantar. Jika hasil adalah sedikit maka perlu disimpan dahulu untuk ditambah tuaian seterusnya.
cendawan, kulat,mushroom,tiram,lingziPerlu dimasukkan ke freezer, untuk pertumbuhan yang cepat apabila dikeluarkan.
Cendawan yang telah dipacking sedia untuk dijual kepada pengusaha restaurant, hotel dan organisasi lain di sekitar ibu negeri.
cendawan, kulat,mushroom,tiram,lingziPembungkusan oleh pemilik secara manual.

cendawan, kulat,mushroom,tiram,lingziBentuk yang telah siap dibungkus dan sedia dipasarkan.
cendawan, kulat,mushroom,tiram,lingziKaedah untuk buat rekod sendiri.
cendawan, kulat,mushroom,tiram,lingziMenunggu masa untuk dituai.
cendawan, kulat,mushroom,tiram,lingzi
Banyak lagi info di masa akan datang.

Thursday, June 19, 2008

Permulaan yang baik

Hari ini setelah, sekian lama menunggu peluang ini, akhirnya saya dan beberapa orang rakan akan ke Kuala Penyu Sabah, untuk bekerja di kilang pemprosesan Cendawan. Tujuan kami kesana bukan untuk berkerja lebih lama cuma ingin mendalami teknik dan cara penanaman cendawan ini.

Selapas beberapa bulan saya ingin berhenti, dan ingin menubuhkan syarikat sendiri berkaitan Projek Penanaman cendawan di Negeri Sabah.

Setelah melihat satu projek penenaman kulat oleh seorang pengusaha, di Penampang maka saya berpakat bersama kawan untuk datang sendiri ke kilang itu untuk berkerja dan menimba ilmu.

SAya juga amat teruja apabila membaca pengalaman seorang kawan dari Tamparuli yang telah berjaya kini sebagai pengusaha tanaman cendawan. Beliau adalah lepasan SPM dan gagal melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi kerana kekurangan wang perbelanjaan. Dengan modal permulaan RM1000, beliau kini berjaya dalam penanaman kulat disamping melebarkan sayap dengan mengusahakan tanaman sayur dan kolam ikan.

Kisah beliau boleh dibaca disini http://projekcendawan.blogspot.com/2008/04/sabah-projek-cendawan-di-halaman-rumah.html

Wednesday, May 28, 2008

Bibit Kultur Cendawan

Belajar membuat cara bibit cendawan. Ini maklumat saya dapat dari http://agrolink.moa.my. Walau bagaimanapun grafik telah diperbaharui mengikut kesesuaian tanpa mengubah fakta asal.